Freeware (gratis) software & Funny pictures
 Laatste update:
Hier vindt u een aantal programmatjes die ik de moeite waard vindt omvermeld te worden maar ook iets met een lach en een knip oog.
Freeware & Funny
Cyber Police....
View Picture
AIMP 4.70 Build 2233  -  Website 
Licentie:
Freeware  -  Datum: 08 Okt 2020
AIMP is een simpele maar functionele Russische muziekspeler die weinig geheugen gebruikt. Met AIMP kun je verder cd's rippen, audiobestanden omzetten en tags bewerken. AIMP heeft een handig menu en ondersteunt verschillende skins. Ook zijn er een heleboel visualisaties.

AIMP ondersteunt ook Winamp visualisaties. Na het installeren wordt gevraagd in wat voor taal je hem in wilt stellen. Het programma is heel handig ingedeeld maar het is misschien even wennen voor nieuwe gebruikers. Ten slotte worden albumhoezen opgehaald, kun je internet radio luisteren en de LastFM Scrobbler instellen met AIMP.
Audacity 2.4.2  -  Website 
Licentie:
Freeware  -  Datum: 26 Jun 2020
Geluidsbewerking wordt heel eenvoudig met dit uitgebreide en overzichtelijke programma. U kunt mp3's, wav-, flac- en ogg-bestanden bewerken en Audacity biedt de mogelijkheid om audio direct op te nemen van microfoon, geluidskaart, cd, cassette of lp. Met Audacity kunt u zo makkelijk knippen en plakken in geluidsbestanden en uw eigen mix maken.

Met Audacity kunt u:
- opnemen (van microfoon, line in, aux, tv tuner, cd speler, etc.)
- knippen, plakken en mixen
- meerdere sporen bewerken
- diverse geluidseffecten toepassen (wahwah, echo, fade, achterstevoren etc.)
- converteren naar wav, ogg vorbis, flac en mp3 (Lame plugin benodigd)
- volume, snelheid en toonhoogte aanpassen

Audacity is een volwassen geluidsbewerker die de moeite waard is om uit te proberen.
AdwCleaner 8.0.8  -  Website 
Licentie:
Freeware  -  Datum: 09 Okt 2020
AdwCleaner is een handig programmaatje dat heel veel adware, toolbars in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome, browser hijackers en andere potentieel ongewenste software (PUP) kan verwijderen van uw pc.

Veel gratis software biedt tegenwoordig helaas aan om allerlei onnodige extraatjes te installeren, zoals werkbalken in uw browser, verandering van startpagina en andere adware (reclame software). Soms gebeurt dit zelfs ongevraagd en veel van deze ongewenste adware is moeilijk te verwijderen - zelfs door anti-spyware programma's.
AdwCleaner kan hier uitkomst bieden. Het programma verwijdert grondig en secuur heel veel browser werkbalken (toolbars), hijackers (veranderde startpagina), advertentie software/adware en andere potentially unwanted programs (PUP).

Klik op Scan en AdwCleaner gaat op uw pc op zoek naar vervelende adware en toolbars. Na het zoeken krijgt u onder alle tabbladen een overzicht met de status van uw pc en de eventuele aanwezigheid van (restanten van) toolbars en adware in uw browsers, in mappen en in het Windows Register. Als alles verwijderd kan worden klikt u op Clean. Als u items wilt behouden moet u hierbij het vinkje weghalen in de verschillende tabbladen.

AdwCleaner verwijdert ook onnodige toolbars van bijvoorbeeld gratis software als ZoneAlarm, PDF Creator, Ask en meer. Internet Explorer, Firefox en Google Chrome worden hierop gecontroleerd. Let op dat de Uninstall-knop alleen bedoeld is om AdwCleaner zelf te verwijderen.

AdwCleaner heeft ook diverse opties om systeeminstellingen die vaak door malware worden aangetast, zoals: proxy, winsock, TCP/IP, firewall, IPsec, BITS queu en Internet Explorer- en Chrome-policies, te herstellen (resetten).

AdwCleaner is een heel nuttig programmaatje om vervelende werkbalken en andere ongewenste adware te verwijderen. Het is wel meer geschikt voor gevorderde gebruikers.
AnyDesk 6.0.8  -  Website 
Licentie:
Freeware  -  Datum: 03 Sep 2020
AnyDesk is een remote-desktop-alternatief voor TeamViewer waarmee je op afstand een pc kunt beheren en zo bijvoorbeeld hulp kunt geven bij het oplossen van computer-problemen.

AnyDesk is opgericht door een aantal ex-medewerkers van TeamViewer. Het remote-desktop-programma biedt een snel alternatief voor zijn grote broer. Met AnyDesk kun je op afstand computers beheren en zonodig hulp bieden aan familie, vrienden en kennissen die pc-problemen hebben. Zo hoef je niet bij ze langs te gaan pc hulp te geven.

AnyDesk versleutelt de verbinding tussen de computers en biedt ook de mogelijkheid voor bestandsoverdracht.
AVast Free Antivirus 20.8.5653  Website 
Licentie:
Freeware  -  Datum: 02 Sep 2020
Avast Home Edition is een virusscanner die u voor niets kunt downloaden. Het programma draait in de achtergrond of kan gericht de harde schijf onderzoeken op geïnfecteerde bestanden. Avast is gratis, maar biedt alle functionaliteit die u van een professionele virusscanner verwacht. Het programma doorzoekt mails en de harde schijf op virussen en andere malware. Daarbij kunt u aangeven of verwisselbare media, de complete schijf of alleen bepaalde mappen moeten worden nagekeken. Via een schuifknop regelt u hoe grondig Avast te werk moet gaan. Wanneer het systeem een virus bevat, zal Avast het besmette bestand verwijderen of u van het virus op de hoogte brengen; daarna kunt u bepalen wat er met het virus moet gebeuren. Schild tegen malware: Web Shield is een functie waarmee u het inkomende internetverkeer in de gaten houdt. Het schild fungeert als een proxyserver en filtert virussen, adware en spyware afkomstig van het internet. Het virtuele schild is compatibel met alle bekende browsers, inclusief Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla en Opera. Niet alleen het internetverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Avast scant ook bestanden die afkomstig zijn van nieuwsgroepen, P2P-netwerken en instant messaging-programma's. De nieuwste versie kan ook archiefbestanden (DBX-bestanden) van Outlook Express uitpakken en desinfecteren. Dat is dus een troef van Avast: het kan gecomprimeerde bestanden onderzoeken.
Boek lezen...
View Picture
AVG Anti-Virus Free 20.8.xxxx  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 08 Okt 2020  
Een van de betere gratis antivirus toepassingen is die van Grisoft. AVG Anti-Virus Free Edition heeft niet alle snufjes van zijn betaalde broers, maar biedt toch een aardige verdediging tegen virussen.
Aldfaer 8.1  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 10 Apr 2020
Aldfaer is een gratis Nederlands programma voor stamboomonderzoek dat door bijna alle hobby-genealogen wordt gebruikt. Het heeft uitgebreide mogelijkheden om informatie over personen in te voeren. De gevonden stamboomgegevens kunnen op heel veel - grafische - manieren in een rapport worden omgezet. Aldfaer is een must voor stamboomonderzoekers.

In het Fries betekent Aldfaer 'oudvader'. Dit programma van Nederlandse oorsprong wordt sinds 1998 gemaakt door de Stichting Aldfaer en is tegenwoordig dé standaard voor amateur-stamboomonderzoekers. Aldfaer kent zeer veel opties om gegevens in te voeren en stambomen te genereren. Ook kunnen met Aldfaer stambomen op websites worden gepubliceerd.
Angry IP Scanner 3.7.2   Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 10 Jun 2020
Je wilt de instellingen van je draadloze toegangspunt, NAS of netwerkprinter checken, maar je hebt geen idee welk IP-adres je het apparaat ooit hebt gegeven. Laat er dan Angry IP Scanner even op los. Angry IP Scanner is een tool waarmee je binnen een opgegeven IP-bereik snel naar IP-adressen en poorten kunt scannen. Het programma behoeft overigens geen echte installatie, waardoor het zich ook makkelijk onderweg laat inzetten.
Zoek en vind
De onderliggende werking is eenvoudig: het programma pingt naar alle mogelijke hosts binnen het opgegeven bereik, tot tien tegelijk. Wanneer een host reageert, tracht de tool meteen uit te vissen wat bijhorende hostnaam, MAC-adres, open poorten enzovoorts zijn. Desgewenst weet het programma ook NetBIOS-informatie op te halen, zoals computernaam, ingelogde Windowsgebruiker en aanwezigheid van een webserver. Wil je dergelijke informatie standaard zien verschijnen, dan moet je dat wel eerst even aangeven (via Tools, Fetchers).
Snelheid troef
Dat scanproces gaat behoorlijk snel, reken op gemiddeld een halve seconde per host. Je kunt echter het pingtype evenals het aantal pings en de time-out aanpassen en aangeven of de tool ook ‘dode hosts’ (die dus niet op pings reageren) moet proberen te scannen. Dit laatste kan uiteraard wel het hele proces vertragen. Het is ook mogelijk zelf in te stellen op welke open poorten je precies wil laten controleren. De scanresultaten kan je opslaan in onder meer txt-, csv- en xml-formaat. Houd er wel rekening mee dat sommige antimalwaretools op de aanwezigheid van Angry IP Scanner kunnen reageren.
Any Video Converter Free 7.0.7  Website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 13 Okt 2020
Any Video Converter is een zeer gebruikersvriendelijk programma om video's om te zetten in een ander formaat. Filmpjes kunnen geconverteerd worden zodat ze geschikt zijn voor gebruik op bijvoorbeeld een mobiele telefoon (iPhone, Samsung Galaxy enzovoort), MP4-speler, iPad of Android tablet. Any Video Converter kan bovendien meerdere video-filmpjes tegelijk omzetten. Zeer veel video-formaten worden ondersteund en ook conversie van online filmpjes is mogelijk.
Any Video Converter is snelle en prettige video-conversie software die met onder andere de volgende video-formaten overweg kan.

Voor de conversie kunt u kiezen uit verschillende standaard profielen, zodat u niet zelf hoeft te zoeken naar de juiste audio- en video codecs.

Profielen voor iPhone en Android, iPad, Flash video en diverse DVD, mpeg-, wmv-, MP4-, DivX- en avi-formaten zijn aanwezig. Daarnaast kunt u de profielen zelf ook nog aanpassen en een andere codec, framesize, bitrate en framerate instellen.
Handig is verder de mogelijkheid om een preview van het filmpje te zien en zelf een fragment te selecteren (door de begin- en eindtijd in te kiezen) dat omgezet moet worden. Bijknippen van de grootte van het beeld kan ook nog. Ten slotte is batch conversie (van meerdere filmpjes) mogelijk.
De conversie verloopt snel - het enige nadeel is dat na elke omzetting een nagscreen getoond wordt dat vraagt of u wilt upgraden naar de betaalde versie. Als u voor No thanks kiest is er echter niks aan de hand.
Any Video Converter Free is heel handig voor mensen die snel een filmpje willen omzetten zonder zelf al te veel hoeven in te stellen.
Wortel geslagen..
View Picture
Banktrans 2.80  Website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 05 Sep 2020
BankTrans is een handig programma om uw huishoudboekje bij te houden. U kunt alle transacties van uw bank downloaden en overzichtelijk weergeven, categoriseren en filteren in BankTrans. BankTrans is een Nederlands kasboek waarmee u offline uw gegevens kunt beheren. Budgetteren is ook mogelijk.

BankTrans beschikt over de volgende mogelijkheden:
- Overzicht van transacties (meerdere rekeningen) met saldo en subtotaalFilteren, sorteren en categoriseren van gegevens
- Grafieken van saldo's en mutaties per periode
- Budgetteren
- Importeren van gegevens van veel Nederlandse en Belgische banken en een aantal andere buitenlandse banken in csv formaat (onder andere ABN Amro, ASN, Bunq, Fortis, ING, Knab, Rabobank, Regiobank, Robeco, SNS, Triodos, Van Lanschot, BNP Paribas Fortis, AXA, Argenta, American Express en PayPal)
- Omzetten van Orov, Cashflow Manager en Afas
BurnAware Free 13.8   Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 06 Okt 2020
BurnAware Free is een uitgebreide en goed uitziende cd en dvd brander die audio cd's, video dvd's en data cd's en dvd's kan branden. Ook images branden behoort tot de mogelijkheden. BluRay wordt eveneens ondersteund. BurnAware Free is een complete cd, dvd en blu-ray brander.

Het brandprogramma kan:
- audio cd's maken van mp3, wma, ogg, flac en wav
- mp3 en wma cd's creëren
- video dvd's branden
- disc images maken (ISO, CUE/BIN)
- data cd's, dvd's en blu-ray branden

BurnAware Free kan cd, dvd en blu-ray schijfjes wissen. Ook kan de voor thuisgebruik gratis cd/dvd/blu-ray brander opstartbare cd's en dvd's branden. De betaalde versie biedt iets meer opties, zoals het kopiëren van schijven en rippen van cd's.
De alles in een SwissFlash
View Picture
CDBurnerXP 4.5.8 build 7128  -  website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 19 Nov 2019
CDBurnerXP is er een van het soort 'wat u ziet is wat u krijgt.' Een opgeschoonde interface met kleurige, helder omschreven knoppen en duidelijke pictogrammen laat duidelijk zien hoe de bediening in haar werk gaat. Het programma heeft twee standen: u kiest voor een dataschijf of een audiocompilatie. Beide standen hebben een vrijwel identiek eigen werkvenster om verwarring te voorkomen. In een Windows Exploreeromgeving kiest u de gewenste bestanden uit en voegt ze met tussenliggende knoppen toe aan het brandvenster. Het toevoegen is net zo eenvoudig als het verwijderen en u zult binnen de kortste keren uw gegevens op schijf hebben staan. CDBurnerXP kan zijn eigen hoesjes maken en uitprinten, maar veel meer extra functies vindt u niet terug in dit Nederlandstalige programma. Ervaren gebruikers die veel werken met alternatieve imagebestanden of films, kunnen beter kiezen voor een uitgebreide suite als Nero. Maar vooral voor onervaren computergebruikers is dit een bijzonder vriendelijke introductie tot het branden van eigen cd's en dvd's.
CCleaner 5.72.7994  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 23 Sep 2020
Slechts weinig programma's ruimen zichzelf behoorlijk op als ze worden verwijderd. Na verloop van tijd bevat de pc dan ook allerlei softwareresten. CCleaner helpt bij het opruimen.
CutePDF Writer 4.0  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 01 Nov 2019
CutePDF Writer is een eenvoudig maar doeltreffend programma. Na installatie kunt u vanuit bijna elk programma via het menu Bestand | Afdrukken een bestand opslaan in PDF-formaat. CutePDF Writer werkt als virtuele printer, dus u kunt bijvoorbeeld vanuit Word, Photoshop of een andere applicatie PDF'jes maken: u kiest dan CutePDF Writer als 'printer' (in plaats van uw gewone printer) in het venster met afdruk-opties en slaat het bestand op als PDF.
Chasys Draw IES 5.01.01  -  Website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 06 Jun 2020
Chasys Draw Image Editing Suite (IES) is een heel uitgebreid teken- en fotobewerkingprogramma. Chasys Draw bevat verder een afbeeldingviewer en kan eveneens foto's en plaatjes converteren naar een ander formaat. Ook kan het overweg met raw-foto's. Chasys Draw wordt al 15 jaar ontwikkeld en is zeer veelzijdig.

Chasys Draw IES wordt gemaakt door de Keniaan John Paul Chacha. Het pakket bestaat uit een fotobewerker en tekenprogramma, fotoviewer, afbeeldingenconverteerder en raw-editor. Bij het openen van Chasys Draw krijg je de keuze uit 14 taken, maar je kunt ook gewoon een bestaande foto openen of een nieuwe afbeelding maken. Chasys ondersteunt de gebruikelijke bestandsformaten.
 
Verder beschikt Chasys Draw IES over zeer veel gereedschappen effecten, transformaties en aanpassingen, kan het werken met lagen, animaties maken, verschillende bewerkingen automatiseren, schermafbeeldingen of video's opnemen en cd/dvd/blu-ray labels en iconen maken. Ook kun je in batch bestanden converteren en met raw-foto's aan de slag.
  
Chasys Draw IES is een multifunctioneel teken- en fotobewerkingsprogramma met zeer veel mogelijkheden. Een aanrader voor gevorderde gebruikers om eens uit te proberen. Als je alleen wat simpele bewerkingen op foto's wilt uitvoeren dan is Chasys Draw IES echter overkill en zijn de vele functies wellicht intimiderend.
DVD Shrink 3.2.0.15  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 04 Aug 2004
DVD Shrink is veelzijdige software om DVD's veilig te kopiëren naar dvd of harde schijf als back-up voor het geval het origineel beschadigd of kwijtraakt. Zoals de naam al aangeeft kun je met DVD Shrink DVD’s comprimeren (verkleinen). Het is in staat om DVD's en video te comprimeren zodat de films en extra grote DVD’s op normale DVD's ( 4,7 GB ) gebrand kunnen worden. Zelfs DVD 9 ( 9 GB ) schijfjes kunnen zo worden gecomprimeerd dat ze op normale DVD 5 (4,7 GB) gebrand kunnen worden. het branden van dvd wordt ondersteunt door DVD Shrink. Het kan met alle brandsoftware samenwerken, echter is er een specifieke integratie met Nero. De compressie is instelbaar en ook kun je de gewenste talen, audiosporen en ondertitels selecteren. Het programma kan een ISO-image aanmaken of een "video_ts map" voor verdere bewerking of om te branden.
Defraggler 2.22.995  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 22 Mei 2018
Elke week voorjaarsschoonmaak houden is niet nodig. Hetzelfde geldt voor de defragmentatie van uw harde schijf. Gebruik daarom Defraggler om uw meest gebruikte mappen op te schonen en laat de rest zitten tot de lente.
Evolutie?
View Picture
Eric's Movie DataBase 3.68  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 10 Okt 2020
EMDB is een klein progje om uw DVD-collectie bij te houden. Met een automatische import uit de data base van IMDB, exporteren naar csv, tekst of volledige website, miniatuur cover voorbeeld, een lening tracker, zoekfunctie en meertalige gebruikersinterface.
EaseUS Partition Master Free 14.5  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 09 Jul 2020
Easeus Partition Master Free Edition is een uitgebreide partiebeheerder. De software kan vanzelfsprekend partities (delen van harde schijven) maken en formatteren. Easeus is ook geschikt om bestaande partities te vergroten of verkleinen - als u de ruimte op uw pc anders wilt indelen - en samen te voegen of te splitsen. Herstel van de Master Boot Record (MBR) en het omzetten van FAT naar NTFS behoren tot de mogelijkheden.

Verder kan Easeus Partition Master eveneens schijven defragmenteren, kopiëren en verloren gewaande bestanden terugvinden (tot 1 GB aan gegevens in de gratis versie). Ten slotte beschikt Easeus over een tool om partities onherstelbaar te overschrijven (wipe/erase), zodat gegevens niet meer teruggevonden kunnen worden. Handig als u een pc verkoopt en niet wilt dat uw privé-documenten of -foto's door een handige computeraar van een geformatteerde partitie afgehaald worden.
FileZilla 3.50.0  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 27 Aug 2020
FastFileZilla is een FTP-client waarmee u op eenvoudige wijze webpagina's en bestanden kunt uploaden en downloaden van en naar een server met behulp van het File Transfer Protocol (FTP). FileZilla is snel en simpel in het gebruik en heeft een overzichtelijke interface waarop u in een oogopslag alles kunt overzien.

Het hoofdvenster toont:
- dienstmededelingen
- bestanden die u wilt uploaden
- bestanden die al op uw server of webspace staan
- actieve voortgang van de bestandsoverdracht (het upload-proces)

FileZilla biedt de mogelijkheid tot encryptie (SFTP met behulp van SSH en FTP met behulp van SSL/TLS) en ondersteunt de hervatting van bestandsoverdrachten ('resume'). Verder heeft FileZilla de beschikking over een Site Manager, waar u de instellingen van meerdere websites en servers kunt aanpassen. Vanaf versie 3.3 zijn meerdere connecties met servers in tabbladen te openen. Een zeer handige functie is dat u met FileZilla bestanden van de server kunt downloaden, bewerken en automatisch weer uploaden in één actie. FileZilla is ideaal voor iedereen die bestanden moet uploaden naar een server.
FastStone Image Viewer 7.5  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 11 Mrt 2020
FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in zijn soort.
Met FastStone Image Viewer kunt u foto's en afbeeldingen op uw pc handig beheren en bekijken. U kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar u zelfs muziek onder kunt zetten!
Ook kunt u enkele eenvoudige bewerkingen op foto's uitvoeren, zoals: vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en rode ogen correctie. Verder kunt u foto's aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken.
FastStone Image Viewer biedt de mogelijkheid om plaatjes te converteren naar andere bestandsindelingen (ook batch conversie). Ondersteund worden onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.
FastStone Image Viewer heeft een prettige interface met drie vensters en is makkelijk in het gebruik. Een aanrader!.
Faststone Photo Resizer 4.3  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Jun 2019
FastStone Photo Resizer biedt je de mogelijkheid om afbeeldingen en foto's te converteren, hernoemen, resizen, vergroten en verkleinen, croppen, roteren, kleurdiepte aan te passen en tekst of watermerken op afbeeldingen aanbrengen. Vooral interessant aan dit programma is dat het bovendien de mogelijkheid biedt om meerdere afbeeldingen tegelijkertijd te hernoemen en converteren (batch mode).
Foxit Reader 10.1.0  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 29 Sep 2020
Foxit lezer is een gratis PDF document viewer, met ongelooflijke geringe omvang, de snelheid van de breezing snel starten en de rijke functie set. De kern functie is compatibel met PDF-standaard 1,7. Ongelooflijk kleine: de downloadgrootte van Foxit Reader is slechts een fractie van de grootte van de Acrobat Reader 20 M.
FreeMake Video Converter 4.1.11.34  -  website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Mei 2020
Freemake Video Converter kan praktisch alle audio- en videoformaten converteren naar elk ander bestand. Handig is dat je ook stukken uit een film kan knippen - iets waar je normaal gesproken weer een apart programma voor moet installeren. Dvd's rippen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Freemake Video Converter heeft een prettige, gebruiksvriendelijke interface.
FreeMake Video Downloader 3.8.4  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 18 Mei 2020
Freemake Video Downloader downloads YouTube-video's gratis "as-is" in MP4, WebM, 3GP, FLV formaten. Download een YouTube-video's als MP3-muziekbestanden. Save YouTube links naar AVI, MKV, WMV, iPhone, PSP, Android, telefoons, enz Download verschillende video's in een keer. Originele kwaliteit behouden blijft.
FreeMake Audio Converter 1.1.9  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 17 Mei 2020
Freemake Audio Converter kan praktisch alle audioformaten converteren naar elk ander bestand. Converteren van audio naar MP3, WMA, WAV, FLAC, AAC, M4A, OGG, het converteren van audio naar MP3-speler, iPod, iPhone, iPad, PSP, audio uitpakken uit video, voeg audio bestanden samen.
In de wolken...
View Picture
Gimp 2.10.22  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 08 Okt 2020
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Mac OS X en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (en dure) Photoshop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen: vergroten/verkleinen/schalen, roteren en bijsnijden, kleur/helderheid aanpassen, retoucheren, uitgummen, airbrush, penselen, selecteren op kleur, vorm, hoeken meten etc.
Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.
Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.
Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.
De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.
Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.
Tip Als u alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op uw foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kunt u beter een eenvoudiger programma proberen.
Google Earth Pro 7.3.3.7786  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 30 Jul 2020
Met Google Earth kunt u naar elke plaats op aarde vliegen om satellietbeelden, kaarten, terrein en 3D-gebouwen te bekijken en zelfs de sterrenstelsels in het heelal of de diepste kloven in de oceaan verkennen. U kunt gedetailleerde geografische inhoud bekijken, de plaatsen uit uw rondreis opslaan en deze delen met andere gebruikers.
Windows RETRO
View Picture
Glary Utilities 5.152  -  Website
Licentie:
Freeware  -  Datum: 12 Okt 2020
Glary Utilities is een allround schoonmaker die register, tijdelijke bestanden, internet sporen en nog veel meer opruimt. Ook kunnen opstartende programma's beheerd, het contextmenu aangepast en het register gedefragmenteerd worden. En met Glary Utilities kunt u bestanden versleutelen, definitief uitwissen én ook herstellen als ze per ongeluk weggegooid zijn. Alles-in-een software om uw pc mee op te schonen en te optimaliseren met veel mogelijkheden. Glary Utilities beschikt over diverse modules voor het opruimen en optimaliseren van uw computer.
Opschonen & herstel
Onder andere schijf opschoner, register opschoner en snelkoppeling fixer
Optimaliseren
Met opstart manager, geheugen manager en register defragmentatie
Privacy & beveiliging
Onder meer: sporen wisser, bestanden uitwissen en herstellen (undelete) en bestanden versleutelen, spyware verwijderen
Bestanden & mappen
Met schijf analyse, dubbele bestanden zoeken en bestanden splitsen en samenvoegen
System tools
Proces manager, IE addons beheren, updatebeheer, de-installatie werktuig en meer

Glary Utilities heeft ook voor beginners een 1-klik onderhoud waarbij alle opruimtaken in een keer uitgevoerd worden. Let erop dat u bij de Sporen Verwijderaar (Tracks Eraser) zelf moet aanvinken welke (internet)sporen u wilt opschonen onder het item Opties. Waarschijnlijk wilt u hier geen wachtwoorden weggooien. Bestudeer dus even aandachtig wat u wel en niet wilt opruimen. Glary Utilities is een gereedschapskist vol met handige werktuigen om uw computer mee op te ruimen en verbeteren. Behalve opschonen behoren dus ook gespecialiseerde taken als weggegooide bestanden herstellen en bestanden versleutelen tot de mogelijkheden. Een alles-in-één werktuig dat misschien vooral voor gevorderde pc gebruikers bedoeld is.
Geen mail op maandag
View Picture
Geek Uninstaller 1.4.7.142  -  Website
Licentie:
Freeware  -  Datum: 12 Sep 2019
GeekUninstaller is een nieuw programma van Nederlandse makelij om weerbarstige software mee te deïnstalleren. Als software niet langs de normale weg gedeïnstalleerd kan worden dan biedt GeekUninstaller de mogelijkheid tot Geforceerd Verwijderen, waarna achtergebleven bestanden, mappen en register items weggegooid worden. GeekUninstaller is eenvoudig, maar doeltreffend. Geforceerde verwijdering kan wel enige tijd in beslag nemen. Ook restanten van niet geheel verwijderde software kunnen worden opgeruimd met GeekUninstaller.
Gadwin Printscreen 6.2.0  -  Website
Licentie:
Freeware  -  Datum: 20 Jun 2019
Wie regelmatig screenshots maakt en net iets meer mogelijkheden zoekt dan wat de aloude PrintScreen-toets biedt, kan terecht bij Gadwin PrintScreen. Het maken van een screenshot gebeurt nog altijd met een druk op de PrintScreen-toets; desgewenst kunt u zelf een andere toetsencombinatie selecteren.
Hotspot Shield Free 10.9.4  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 12 Okt 2020
Hotspot Shield Free is een programma dat uw internetverbinding beveiligt en anonimiseert. Hotspot Shield Free maakt een VPN-verbinding met de proxy servers van moederbedrijf AnchorFree. Dit zorgt er voor dat u via een versleutelde verbinding kunt internetten op open wifi-netwerken (hotspots) op vakantie of in openbare gelegenheden. Met Hotspot Shield Free kan ook uw eigen IP-adres niet achterhaald worden en kunt u naar websites surfen die geblokkeerd zijn (in Nederland The Pirate Bay bijvoorbeeld).
  
Hotspot Shield Free zorgt voor extra beveiliging en privacy en is vooral nuttig als u gaat internetten op openbare wifi-netwerken of hotspots.
 
Uw internetverbinding wordt versleuteld met een VPN (Virtual Private Network) connectie door Hotspot Shield, waardoor op open wifi-netwerken anderen niet uw wachtwoorden of inloggegevens buit kunnen maken. Op de vaak niet of nauwelijks beveiligde wifi-netwerken op vakantie is dat een groot voordeel. Ook op openbare hotspots in Nederland is het niet aan te raden om te internetbankieren of vertrouwelijke gegevens te versturen. Daar kan Hotspot Shield (vandaar de naam) uw data beschermen door de verbindig te versleutelen.
 
Verder is met Hotspot Shield Free uw eigen IP-adres niet zichtbaar voor derden omdat via de proxy-servers van het bedrijf gesurft wordt. Ook kunt u daardoor geblokkeerde websites bezoeken, omdat het lijkt dat u vanuit een ander land komt. In Nederland levert dit niet zoveel voordeel op (behalve dat u naar het geblokkeerde The Pirate Bay zou kunnen gaan), maar in veel niet-democratische landen in de wereld worden voor ons heel gewone websites geblokkeerd door de overheid. Zo werd - en wordt - Hotspot Shield veel gebruikt bij de revoluties in de Arabische landen de afgelopen jaren.
 
Hotspot Shield Free is dus een heel handig programmaatje als u - bijvoorbeeld op vakantie - vaak van open wifi-netwerken en hotspots gebruik maakt en uw wachtwoorden en andere gegevens toch wilt beschermen. Hotspot Shield Free nestelt zich in de systeembalk van uw laptop en is vandaar uit makkelijk in en uit te schakelen (zie afbeelding). Als het logo groen is staat bescherming aan, bij rood is Hotspot Shield uitgeschakeld.
 
Hotspot Shield Free heeft wel twee grote nadelen:
1. Als u gaat internetten is bovenin uw browser een grote advertentie zichtbaar (dit om de gratis versie te bekostigen)
2. Ook verloopt het internetten tragen omdat gegevens via een proxy server verstuurd worden
 
Wie deze nadelen op de koop toeneemt heeft echter een heel nuttig en handig programmaatje te pakken. Voor uw eigen wifi-verbinding thuis is Hotspot Shield niet nodig, tenzij u anoniem - zonder uw IP-adres prijs te geven - wilt surfen.
HomeBank 5.4.3  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 06 Sep 2020
HomeBank is een handig programma voor het bijhouden van uw persoonlijke boekhouding. HomeBank kan een overzicht geven van verschillende betaal- en spaarrekeningen, transacties bijhouden en rapporten en grafieken over inkomsten en uitgaven produceren.

HomeBank is een overzichtelijk boekhoudprogramma voor privé-gebruik. Het beschikt over de volgende mogelijkheden:

- Importeren van CSV, QIF en OFX bestanden
- Diverse mogelijkheden met en weergaves van transacties
- Verschillende analyse opties, statistieken en rapporten
- Specifiek kosten auto bijhouden
- Budgetten beheren en overschrijdingen signaleren
Bestellen maar....
View Picture
HTTrack Website Copier 3.49-2  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 20 Mei 2017
Soms is het handig om een website offline beschikbaar te hebben, bijvoorbeeld omdat sites nu eenmaal regelmatig van inhoud veranderen en u graag de toestand van het moment wilt bewaren. Programma's die complete sites downloaden voldoen lang niet allemaal even goed maar Httrack is uitstekend. Bij dit programma kunt u precies aangeven wat wel en niet met worden binnengehaald (bepaalde bestandstypen, externe links, enzovoort) en vervolgens zet het programma keurig een kopie van de site op uw eigen schijf. Grote klasse
HardWipe 5.2.1  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 01 Apr 2017
Vernietig bestanden goed of je nu je harde schijf cadeau geeft of je biedt je pc tweedehands te koop aan, je wil in elk geval vermijden dat iemand nog toegang krijgt tot je oude gegevens. De bestanden vanuit Windows verwijderen of zelfs de schijf herformatteren volstaat niet. ‘Shredden’ geeft je veel meer zekerheid. Bij het shredden worden de oude gegevens een of meer keer met een pseudo-willekeurig bitpatroon overschreven. In het Engels heet dat ook ‘secure erase’ of ‘sanitize’. Hardwipe is precies zo’n tool, en je kan er drie kanten mee uit. Studies wijzen uit dat het bij de meeste moderne harde schijven kan volstaan gegevens één of twee keer te overschrijven. Met een algoritme als GOST R-50739-95 zit je dus normaliter safe. Een notoire uitzondering zijn wel SSD-schijven. Sommige fabrikanten leveren hiervoor eigen shredtools  mee om 1) te voorkomen dat andere tools de schijf onbruikbaar zouden maken en 2) te garanderen dat geshredde data effectief ook verdwenen zijn. Hardwipe inzetten op SSD’s doe je dus wel op eigen risico. De makers hebben al een volgende versie aangekondigd die het ook mogelijk zou maken (alleen) het Windows-wisselbestand te shredden.
HWiNFO 6.32  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 01 Okt 2020
Met HWiNFO is het mogelijk om allerlei informatie over de hardware van uw computer te achterhalen. Hardwarespecificaties en de gezondheid (temperatuur van het systeem) kunnen opgevraagd worden. Ook kan de 32-bit versie van het programma benchmarks op het systeem loslaten om zo te kijken hoe goed dit presteert. Vervolgens kunt u rapporten genereren over uw pc.
IrfanView 4.54  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 12 Dec 2019
IrfanView, wellicht de beste applicatie om beelden te bekijken en te beheren. Zoals altijd wordt er een reeks kleinere features toegevoegd en een betere compatibiliteit met nieuwe plug-ins. Een daarvan (Paint) bouwt voor het eerst Irfanview om tot een rudimentair tekenpakket. Het programmaatje kon altijd veel meer dan alleen maar foto's op het scherm tonen. Talloze opties geven u de mogelijkheid om de grootte aan te passen, beelden te roteren, de kleurenopmaak te veranderen en effecten toe te voegen. U kunt ook een diashow of een presentatie maken en afspelen. Wie een Twain32-compatibele scanner heeft, kan in IrfanView rechtstreeks beelden inscannen - ook in batch. IrfanView blinkt uit door een goede ondersteuning van veel verschillende beeldformaten, waaronder vrij esoterische formaten als MrSID, Amiga IFF en Nokia Logo Manager. IrfanView kan daarnaast verscheidene geluids- en multimediaformaten aan, én de RAW-modi van verschillende digitale camera's. Vanaf deze versie leest het programma ook FLV-video's in.
De geschiedenis van opslag...
View Picture
Kickass Undelete 1.55  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 11 Dec 2018
Kickass Undelete is een open source programma om per ongeluk verwijderde bestanden terug te vinden. Als u bestanden (foto's, filmpjes, documenten) uit de prullenbak weggegooid heeft of een geheugenkaartje van uw camera gewist dan kan Kickass Undelete ze vaak herstellen. Kickass Undelete werkt voor harde schijven, USB sticks en SD kaarten.

Wist u dat bestanden helemaal niet weg zijn als u ze in de prullenbak gooit en daarna de prullenbak leegt? Windows zegt alleen dat het plekje op de harde schijf waar dit bestand staat 'leeg' is, zodat andere bestanden ook deze ruimte in kunnen gaan nemen. Als de weggegooide bestanden daarna niet of weinig overschreven worden (ofwel: dat andere bestanden hun plek innemen), dan kunnen ze door iedereen met bestandsherstel-software teruggevonden worden.

Kickass Undelete is een makkelijk te gebruiken en open source bestandsherstelprogramma (in het Engels file recovery of undelete genoemd). Selecteer links de schijf die u wilt doorzoeken en klik daarna op scan. Na het zoeken kunt u de gewenste teruggevonden bestanden selecteren en op Restore files klikken. Handig is ook dat u kunt zoeken op de bestandsnaam van het verloren bestand.

Kickass Undelete hoeft niet geïnstalleerd te worden, u start gewoon het exe-bestand. U kunt Kickass Undelete ook vanaf een usb-stick gebruiken (zodat u zeker weet dat u de verloren bestanden op uw pc niet overschrijft). FAT en NTFS schijven, usb-sticks en SD kaarten (van fotocamera's) worden ondersteund om te doorzoeken.
LibreOffice 7.0.2  -  website 
Licentie: Freeware  -  Datum: 08 Okt 2020
LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice. Het is tegenwoordig het meest gebruikte gratis kantoorpakket. LibreOffice is een volwaardige vervanger van Microsoft Office. De office suite beschikt onder andere over een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatie-programma en database-functionaliteit.

LibreOffice beschikt over dezelfde componenten als Microsoft Office:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)

LibreOffice werkt - via de CMIS standaard - ook samen met diverse content management systemen en document management systemen, zoals Alfresco en Microsoft SharePoint.
 
LibreOffice is een zeer uitgebreid en goed kantoorpakket dat ook in zakelijke omgevingen veel gebruikt wordt. Voor thuisgebruikers een absolute aanrader!
De computer...
View Picture
Light Image Resizer 6.0.3.0  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 24 Jul 2020
Webpagina's werken met legio verschillende beeldformaten. Als u nieuwe plaatjes aan een eigen pagina wilt toevoegen, kan een programma van pas komen dat die formaten voorgeprogrammeerd aanbiedt. VSO Image Resizer is op maat gesneden voor die taak.
Macrium Reflect Free 7.3.5289  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 17 Okt 2020
Macrium Reflect Free is een gratis programma om backups te maken en uw harde schijf te klonen. Macrium verifieert backups en verkleint ze door middel van compressie. Ook zijn differentiële backups mogelijk die u kunt inplannen.
 
Macrium Reflect Free maakt images van partities of harde schijven. Klonen van een harde schijf - als u bijvoorbeeld date wilt overzetten naar een nieuwe SSD - is mogelijk. Macrium Reflect kent behoorlijk wat opties in de gratis versie. Zo kunt u nu ook differentiële backups maken (alleen de wijzigingen tussen de eerste volledige image en de huidige backup meenemen - incrementele backups blijven voorbehouden aan de betaalde versie).
   
Met Macrium Reflect kunt u uw harde schijf herstellen (onder tabblad Restore) en ook een opstartbare reddings-cd/dvd of -usb maken. De interface is een beetje wennen, maar de uitgebreide mogelijkheden maken veel goed.
MP3Tag 3.03  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 02 Okt 2020
Mp3tag is een handige tool om mp3-gegevens te bewerken/herstellen, met veel mogelijkheden. Het ondersteunt de volgende audioformaten: aac, flac, ape, mp3, MPEG-4 (mp4 / m4a / m4b / iTunes ondersteuning, mpc, ogg, ofr, ofs, spx, tak, tta, wma, wv en meer.
Ook kunnen albumhoezen gedownload worden en titelgegevens opgehaald bij FreeDB, Amazon en meer.
Multi Commander 9.7.0 Build 2590  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 26 Apr 2020
Zelfs minder ervaren gebruikers vinden het al snel lastig dat de Windows Verkenner je maar één paneel tegelijk te zien geeft. Wil je de bestanden uit verschillende mappen naast elkaar zien, dan moet je twee sessies opstarten. Van dit hiaat hebben al veel alternatieve verkenners geprofiteerd, waaronder ook Multi Commander. Multi Commander, dat zowel in een 32- als een 64-bitsversie bestaat, vraagt je nog voor de eigenlijke installatie of je de tool alleen voor jezelf, dan wel voor alle gebruikers wil installeren. Netjes.Een stap verder kun je dan zelf aangeven welke modules je al dan niet mee wil installeren. Hieruit blijkt meteen al de flexibiliteit van het programma: er zitten modules tussen die je metadata van audio-, video- en fotobestanden laten bewerken. Er is ondersteuning voor onder meer rar en 7-zip, en er is een ftp-client aanwezig.Onmiddellijk bij het opstarten valt het dubbele bestandspaneel op, evenals het ontbreken van een contextmenu. In plaats van opties uit zo’n menu te selecteren moet Multi Commander het vooral hebben van menu’s en knoppen. Dat is uiteraard even wennen, maar in de praktijk blijkt dat wel efficiënt te werken.
Leve de vooruitgang!
View Picture
Malwarebytes 4.2.1.186  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 06 Okt 2020
Beveiligingssoftware installeren op besmette systemen kan lastig zijn. De installatie lukt niet, het pakket start niet op of scannen blijkt onmogelijk. Heel vaak raden softwarefabrikanten een externe tool aan om je systeem alvast een beetje schoon te maken, waarna hun eigen pakket de klus uiteindelijk klaart. En vaak valt daarbij de naam Malwarebytes Anti-Malware. Ook de scanner zelf is razendsnel. Zo heeft een volledige scan maar twaalf minuten nodig op ons testsysteem om alles onder de loep te nemen. Vergeleken met andere pakketten doet Anti-Malware dat voor de helft sneller. Anti-Malware laat zich in elk geval perfect installeren op al onze besmette systemen, en het vindt ook tachtig procent van de aanwezige malware. Iets minder goed dan pakketten als Norton en Spyware Doctor, maar Anti-Malware slaagt er wel in om de gevonden dreigingen beter op te ruimen. Malwarebytes probeert ook keyloggers te verwijderen, maar dat is duidelijk geen prioriteit. In een aparte test blijkt het programma maar 29 procent van dit soort malware te kunnen vinden en verwijderen.
MiniTool Partition Wizzard Free 12.1  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 17 Jul 2020
MiniTool Partition Wizard Free is een uitstekende, gebruikersvriendelijke partitiemanager die gratis is voor thuisgebruik. MiniTool Partition Wizard kan alle standaardbewerkingen aan partities uitvoeren: creëren vergroten, verkleinen, verwijderen, omzetten, kopiëren, formatteren enzovoort.
 
MiniTool Partition Wizard Home Edition is een overzichtelijke partitiemanager. Het programma ondersteunt FAT en NTFS op Windows - en dan zowel de 32-bits als 64-bits varianten (wat niet alle gratis partitiebeheerders kunnen). Ext2 en Ext3 op Linux-partities kunnen eveneens bewerkt worden. Met MiniTool Partition Wizard kunt u vanzelfsprekend schijven en partities maken, verwijderen en formatteren. Maar ook het vergroten/verkleinen van bestaande partities is mogelijk.
 
Verder kan een schijf in zijn geheel gekopieerd worden en kunnen partities van FAT naar NTFS worden geconverteerd. En van MBR (master boot record) naar GPT (guid partition table). Ook kunnen allerlei kenmerken van schijven en partities gewijzigd worden en worden exFat (voor flash geheugenkaartjes: SD, SDHC en SDXC) en UEFI boot (vervanger voor opstart via BIOS) volledig ondersteund.
 
Ten slotte kan Partition Wizard schijven overschrijven zodat de gegevens erop niet terug te vinden zijn. Herstel van gehele partities is ook mogelijk. Voor het terugvinden en herstellen van losse, verloren bestanden op schijven wordt in het programma verwezen naar andere gratis software van de producent.
 
MiniTool Partition Wizard is een prettige partitiebeheerder met veel mogelijkheden.
 
Partities maken en bewerken is voor gevorderden, u kunt gegevens verliezen! schoon te maken, waarna hun eigen pakket de klus uiteindelijk klaart.
Wachtwoorden...
View Picture
PDF Creator 4.1.3  -  Website
Licentie: Freeware  -  Datum: 25 Sep 2020
Na installatie van PDF Creator kunt u vanuit bijna elk programma via het menu bestand | afdrukken een document omzetten naar een PDF'je. PDF Creator werkt als een virtuele printer: u drukt de bestanden niet af, maar slaat ze op als PDF. Erg handig om van steeds in opmaak verspringende Word-documenten een sjiek uitziend PDF-bestand te produceren. Het handige aan PDF-bestanden is dat de opmaak niet verschuift. Daarom heeft u geen problemen meer met veranderde marges, opschuivende plaatjes, rare afbrekingen en halflege pagina's - zoals zo vaak gebeurt met Word-documenten of spreadsheets die u op een andere pc opent.
U begint met PDF Creator te kiezen als virtuele printer vanuit andere programma's via het menu Bestand | Afdrukken. Daarna opent zich de interface waar u een naam kunt geven, instellingen kunt wijzigen, een profiel kunt kiezen en documenten kunt herschikken of samenvoegen.
PDF Creator heeft als voordeel op andere soortgelijke programma's dat het meerdere documenten kan samenvoegen tot één PDF-bestand. In tegenstelling tot sommige andere gratis programma's wordt er in PDF Creator ook geen watermerk van de producent toegevoegd aan de PDF-documenten. Heel handig dus.
Standaard wordt pdf-bewerker PDF Architect meegeleverd, maar u kunt ervoor kiezen deze optie uit te schakelen tijdens de installatie.
Photofiltre 7.2.1  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 03 Mrt 2015
Voor het bewerken van foto's zijn verschillende dure pakketten voorhanden, Photofiltre is een gratis alternatief met vele handige filters en aardig wat mogelijkheden. Het programma is zelfs uitgerust met een Nederlandstalige interface.
Mijn lach is mooier
View Picture
Paint.Net 4.2.13  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 05 Aug 2020
Paint.NET is gratis beeld-en fotobewerking software voor pc's die Windows draaien. Het beschikt over een innovatieve en intuïtieve gebruikersinterface met ondersteuning voor lagen, onbeperkt ongedaan maken, speciale effecten, en een breed scala aan nuttige en krachtige tools. Een actieve en groeiende online community biedt vriendelijke hulp, tutorials, en plugins.

Het begon ontwikkeling als een undergraduate college senior design project begeleid door Microsoft en wordt momenteel onderhouden door een aantal van de alumni die oorspronkelijk aan gewerkt. Oorspronkelijk bedoeld als een gratis vervanging voor de Microsoft Paint-software die wordt geleverd met Windows, is het uitgegroeid tot een krachtige maar eenvoudig beeld en foto-editor tool. Het is vergeleken met andere digitale foto-editing software pakketten zoals Adobe ® Photoshop ®, Corel ® Paint Shop Pro ®, Microsoft Photo Editor, en The GIMP.
ProtonVPN 1.17.3  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 01 Okt 2020
ProtonVPN is een VPN van de makers van het goed beveiligde ProtonMail. ProtonVPN is gratis en zonder datalimiet. Wel zijn de snelheden voor de betaalde versie hoger. Het Zwitserse ProtonVPN is zeer goed beveiligd en logt geen surfgegevens van gebruikers. ProtonVPN is beschikbaar voor Windows, Mac en Android.

ProtonVPN heeft privacy en beveiliging hoog in het vaandel staan. Het product is ontwikkeld naast de zeer goed beveiligde mailclient ProtonMail, die gebruikt wordt door activisten en journalisten die niet afgeluisterd willen worden. U kunt in de betaalde versie de beveiligingsgraad nog verhogen door de Secure Core schakelaar aan te zetten, waarna internetverkeer nog extra omgeleid wordt via het beveiligde ProtonVPN Secure Core-netwerk - dat servers heeft in Zwitserland, IJsland en Zweden.

Voor de experts: u kunt profielen kiezen, namelijk steeds snelste verbinding kiezen of elke keer een willekeurige verbinding. Ook kunt u onder Settings van standaard protocol wisselen (UDP: snelste of TCP: betrouwbaarste).

ProtonVPN is gratis te verkrijgen alleen is de verbinding dan minder snel dan bij de betaalde versie. Voordeel van ProtonVPN is dat het een zeer goed beveiligde VPN is en dat uw surfgedrag niet gelogd wordt. De makers gaan er prat op dat ze uit Zwitserland komen waar zeer strenge privacywetten gelden. U moet zich wel registreren om gebruik te kunnen maken van ProtonVPN.

ProtonVPN Free biedt gratis servers in de VS, Nederland en Japan. Als u via andere landen wilt verbinden moet u betalen.
Pinta 1.7  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 05 Aug 2020
Pinta is een snelle open source fotobewerker. Pinta heeft een overzichtelijke interface en kan bijna alles wat de gevestigde namen onder de gratis fotobewerkingsapplicaties ook kunnen.

Afbeeldingen bewerken, effecten toepassen, met lagen (layers) werken en ook tekenen is mogelijk met Pinta. Handig is dat je al je acties ongedaan kunt maken via de History.
Revo Uninstaller Free 2.1.7  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 21 Jul 2020
Met Revo Uninstaller zet u een hogedrukspuit op uw systeem. Verwijder software en zijn vermelding in het register of mik op tijdelijke bestanden en vertragende opstartmodules. Vanaf nu u kunt u deze grondige reiniger meenemen op uw USB-stick.
Rufus 3.12  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 15 Okt 2020
Rufus is een handig en snel programmaatje voor Windows om een besturingssysteem op een usb stick te zetten. Vervolgens kun je zo Windows of Linux installeren vanaf de usb stick of schijf. Of bijvoorbeeld rescue disks maken.
Rufus maakt een opstartbare (bootable) usb waarmee je vervolgens een besturingssysteem (OS) kunt installeren of gebruiken vanaf de usb stick (veel Linux-distibuties bieden zo'n 'live usb' aan). Zo kun je snel een Windows-installatie stick maken of Linux installeren. Rufus claimt sneller te zijn dan vergelijkbare programma's.
Recuva 1.53.1087  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 08 Jun 2016
Door toedoen van een virus of uw eigen stommiteit zit u zonder dat belangrijke document. Gebruik Recuva als reddingswerker om het terug te halen uit de bestandenhemel. Zelfs na het ledigen van uw prullenbak is het nog niet te laat. Recuva - uitgesproken als "recover" - haalt waar mogelijk uw bestanden terug uit het hiernamaals. Na het installeren scant het programma een door u gekozen schijf. U krijgt vervolgens een lijst van alle recent verwijderde bestanden met daarnaast de staat waarin ze verkeren. Sommige zullen inmiddels overschreven zijn, maar het overgrote deel kunt u zonder problemen herstellen.
Tel de poppetjes eens 12 of 13
View Picture
Shortcut 20.09.27  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 28 Sep 2020
Shotcut is een vrij geavanceerde videobewerker die met heel veel videoformaten overweg kan. U kunt filmpjes bewerken, inkorten en snijden en effecten en overgangen toevoegen. Op de tijdlijn kunt u meerdere fragmenten monteren en vervolgens exporteren.

Shotcut maakt gebruik van FFmpeg en ondersteunt daardoor heel veel video-formaten. U hoeft filmpjes niet te importeren maar kunt ze rechtstreeks op de tijdlijn bewerken. U heeft de beschikking over tientallen video- en audio-effecten. U kunt meerdere fragmenten en scènes uit video's monteren op de tijdlijn (waar u filmpjes naartoe kunt slepen). En u kunt met afbeeldingen werken.

Projecten kunt u opslaan als MLT-bestand en exporteren naar allerlei formaten. Shotcut ondersteunt ook 4K opnamen en webcam capture.
SyncBack free 9.4.2.15  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 05 Okt 2020
SyncBack Free is een overzichtelijk backup-programma, waarmee u op eenvoudige wijze automatische backups van uw belangrijke bestanden en mappen kunt maken (en eventueel weer de backups kunt terugzetten).

SyncBack bevat uitgebreide opties en filters om reservekopieën van bijvoorbeeld uw documenten en mail te maken. Compressie (kleiner maken) en encryptie (versleuteling) behoren tot de mogelijkheden. De backups kunt u wegschrijven naar onder andere een cd/dvd, externe harde schijf of een ftp-server.

Om de backups te automatiseren kunt u taken plannen. Ook kunt u meerdere profielen maken om verschillende backups op vaste tijdstippen uit te laten voeren. Ten slotte kunt u mappen synchroniseren met SyncBack. Het programma heeft een Eenvoudige modus voor beginners en een Expert modus.
Speccy 1.32.740 - website
Licentie: Freeware  -  Datum: 21 Mei 2018
Wat is in de computer? Als u zoals de meesten van ons, kunt u waarschijnlijk naam de processor (Intel of AMD, Celeron of Pentium), misschien hoeveel RAM-geheugen heeft, en misschien hoe groot de harde schijf is. Wanneer u naar een archief van de computer en alle helder glanzend pc's, lay-out van naast elkaar bekijken, de meeste codes of stickers aangeeft zal hebben de: Processor merk en model, De grootte van de vaste schijf en snelheid, Hoeveel geheugen (RAM), Grafische kaart, Besturingssysteem enz. Twee of drie jaar later, bij de tijd op uw computer een upgrade uitvoert, dat label of sticker mogelijk lang verdwenen. Speccy is ontworpen als een vrije elektronische "wat is binnen"-sticker voor uw PC.
SmartFTP 9.0 Build 2801  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 14 Okt 2020
FileZilla is een FTP-client waarmee u op eenvoudige wijze webpagina's en bestanden kunt uploaden en downloaden van en naar een server met behulp van het File Transfer Protocol (FTP). FileZilla is snel en simpel in het gebruik en heeft een overzichtelijke interface waarop u in een oogopslag alles kunt overzien.

Het hoofdvenster toont:
- dienstmededelingen
- bestanden die u wilt uploaden
- bestanden die al op uw server of webspace staan
- actieve voortgang van de bestandsoverdracht (het upload-proces)

FileZilla biedt de mogelijkheid tot encryptie (SFTP met behulp van SSH en FTP met behulp van SSL/TLS) en ondersteunt de hervatting van bestandsoverdrachten ('resume'). Verder heeft FileZilla de beschikking over een Site Manager, waar u de instellingen van meerdere websites en servers kunt aanpassen. Een zeer handige functie is dat u met FileZilla bestanden van de server kunt downloaden, bewerken en automatisch weer uploaden in één actie.
Tray Radio 14.0.2.0  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Okt 2020
Dit is een streaming radioprogramma dat compleet zonder windows interface werkt. Je kunt ook MP3, WMA, MID, XM, MOD en M3U bestanden afspelen. Alles werkt met een icoontje in je systray (icoontje rechtsonderin naast je klok). Geen extra hardware nodig! Geen antenne nodig! Gewoon radio luisteren via internet.
TweakNow RegCleaner 7.3.6  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 07 Aug 2015
Het register is een hart en ziel van elk Windows-systeem. Het bevat informatie die besturings elementen hoe uw Windows wordt weer gegeven en hoe het zich gedraagt. De meeste toepassingen worden vandaag register gebruiken om configuratie en andere belangrijke gegevens op te slaan. Wanneer u een toepassing installeert, is een nieuwe registervermeldingen worden gemaakt. Deze posten worden, automatisch verwijderd wanneer u de toepassing verwijderen. Helaas werkt niet altijd op die manier. Soms zult u merken dat sommige toepassingen niet hun eigen registervermeldingen verwijderen. Deze posten zullen verouderd zijn. Na een lange periode, na het installeren en verwijderen van een lotnummer van toepassingen, bevat het Windows-register een groot aantal verouderde vermeldingen. Deze zal de register grootte aanzienlijk te vergroten en dus vertraging uw computer, want Windows meer tijd om te laden, zoeken en lezen van gegevens uit register nodig. Als in wilt houden computer top prestaties, is het raadzaam om regelmatig schoon het Windows-register.
Veel werk
View Picture
Undercover10 2.0.3  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 09 Mrt 2015
Het formaat van verschillende mediaschijven blijft grofweg hetzelfde, maar hun verpakkingen komen allemaal met eigen afmetingen. Dankzij UnderCover10 print u op maat gemaakte frontjes van dvd,- Blu-ray- en consolehoezen.
USBFix 11.027  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 21 Apr 2020
UsbFix is een gratis malware removal tool die je helpt om geïnfecteerde USB-sticks of andere USB-verwijderbare apparaten, zoals externe HDD's, smartphones, digitale camera's of andere randapparatuur die wordt aangesloten op uw computer of laptop via de USB-poort op te sporen en te verwijderen.
De belangrijkste kenmerken zijn: ondersteuning aangeboden rechtstreeks van de software-interface. Je bent in staat om uw problemen te plaatsen op UsbFix het forum. UsbFix kan detecteren en verwijderen van infecties gevonden op uw verwijderbare apparaten. UsbFix herstelt de beschadigde bestanden op uw pc, zoals: registratie, verborgen bestanden, task manager etc.
 
Back-up ondersteuning: UsbFix zal een backup van je bestanden en mappen maken.

Vaccinatie optie: UsbFix voorkomt toekomstige infecties door het creëren van nieuwe autorun.inf bestanden op verwisselbare schijven.
VLC Media Player 3.0.11  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Jun 2020
VLC media speler is een uiterst draag bare mul time dia speler met de meeste audio- en video-indelingen ondersteunen (h. 264, Ogg, DivX, MKV, Terminal Services, MPEG-2, mp3, MPEG-4 aac,...) van bestanden, fysieke media (dvd's, VCD, audio-CD), TV-opnamekaarten en veel net werk streaming protocollen. Het kan ook mediabestanden, transcodeert converteren en fungeren als een streaming server via unicast of mul tic ast en IPv4 of IPv6. Het hoeft niet alle externe codec, programma of de codec pack te werken.
Virtual CloneDrive 5.5.2.0  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 27 Feb 2020
Virtual CloneDrive werkt net als een fysieke CD/DVD speler, ook al bestaat deze alleen maar virtueel. Imagebestanden die gemaakt zijn met CloneDVD of CloneCD kunnen worden ingevoegd in de virtuele speler op uw harde schijf of netwerkdrive en worden gebruikt als een normale CD/DVD in een normale CD/DVD speler. Ondersteunt alle standaard imageformaten zoals ISO, BIN, CCD. Ondersteunt tot 8 virtuele spelers tegelijk. Eenvoudig te gebruiken - dubbelklik op een imagebestand om deze in te voegen in de virtuele CD/DVD speler.
Vind ik leuk
View Picture
VirtualDJ 2021 build 6106  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Okt 2020
Met VirtualDJ kun je zelf discjockey spelen en muziek mixen, effecten toevoegen, ouderwets scratchen en veel meer. De mixen die je maakt kun je opnemen als mp3 en zelfs op cd branden. Het aantal nummers dat je kunt mixen op de 'decks' varieert van twee tot maar liefst 99.
VirtualDJ is een heel leuk programma om wat uurtjes mee door te brengen. Op feestjes kun je zelf DJ zijn en nummers mixen. Voer de beats per minute (BPM) op en laat ze zweten op de dansvloer...
VirtualDJ heeft onder andere de beschikking over: sampler, effecten, loops, crossfader, transitions, Video.
De gratis versie heeft heel wat mogelijkheden. Ook videofragmenten kun je bewerken als VJ. Enige nadeel: als je een microfoon wilt kunnen gebruiken moet je de betaalde versie kopen.
WinSCP 5.17.8  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 15 Okt 2020
WinSCP is een open source FTP client die al sinds 2000 bestaat. WinSCP heeft een interface met twee vensters voor de lokale bestanden en de bestanden op de server. WinSCP ondersteunt FTP en SFTP.

WinSCP heeft ook ondersteuning voor het oudere SCP protocol, vandaar de naam. Maar FTP en SFTP worden meer gebruikt tegenwoordig. Verder kunt u bestanden uploaden via WebDAV en naar Amazon S3 servers.

U kunt in WinSCP kiezen tussen een Norton Commander achtige interface (met twee panelen) of een die op Windows Verkenner lijkt. WinSCP heeft een geïntegreerde tekst editor en kan geautomatiseerde batch scripts draaien. Ook is directory synchronization mogelijk.
Wise Disk Cleaner 10.3.6  - website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Okt 2020
Wise Disk Cleaner is een snelle pc schoonmaker die tijdelijke bestanden en gebruikers- en browsersporen opruimt. Er is een gewone en uitgebreide cleaner. Ook kunt u ruimte vrijmaken op uw harde schijf via systeem afslanken, waarna bijvoorbeeld onnodige installatiebestanden verwijderd worden. Defragmentatie behoort ook tot het arsenaal van Wise Disk Cleaner. Wise Disk Cleaner is een uitgebreide schoonmaker die ook snel is. Let wel op 'extraatjes' die aangeboden worden.
Wat zie jij er lekker....
View Picture
Wise Registry Cleaner 10.3.2  website
Licentie: Freeware  -  Datum: 16 Okt 2020
Wise Registry Cleaner Free is een gespecialiseerd programma om het Windows-register mee op te schonen. Heel veel overbodige registersleutels worden opgeruimd door deze grondige register cleaner. U kunt verder een backup maken en het register defragmenteren - wat ook snelheidswinst zou opleveren.
Wise Register Cleaner is wat agressiever (of grondiger) dan de register schoonmaker van CCleaner: over het algemeen vindt het meer registerproblemen. Na het scannen kunt u de gevonden fouten repareren. Let op dat u per categorie moet repareren, anders schoont u niet het hele register op! Voor gevorderden is dit handig: dan kunnen ze de gevonden registerwaarden zelf even nakijken.
Wise Program Uninstaller 2.3.8  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum:  08 Mei 2020
Wise Program Uninstaller is een handig hulpmiddel waarmee u toepassingen van uw computer kunt verwijderen en overgebleven bestanden kunt verwijderen. Het heeft enkele extra functies onder de motorkap in vergelijking met de standaard Add-ons-programma's-functie van Windows.
De interface van de app is schoon en intuïtief. Wise Program Uninstaller toont automatisch een lijst met alle geïnstalleerde apps op uw systeem wanneer de apps worden gestart. Deze lijst bevat nuttige informatie over elk item: naam, uitgever, grootte, installatiedatum en versie. Bovendien, en wat nog belangrijker is, kunt u het totaal aantal geïnstalleerde apps op uw systeem en de bezette grootte op de schijf vinden.
Wise Program Uninstaller is uitgerust met twee de-installeermodi: Veilig en Gedwongen. Met de optie Safe wordt het verwijderen van bestanden onder normale omstandigheden uitgevoerd. Het probeert alle gerelateerde gegevens te verwijderen, zonder dat het besturingssysteem dreigt te falen. De optie Geforceerd gebruikt brute force om de respectieve gegevens te verwijderen, samen met bijbehorende bestanden en Windows-register vermeldingen die mogelijk zijn achtergebleven op de harde schijf. Deze optie wordt over het algemeen niet als een veilige maatregel beschouwd, omdat Windows mogelijk later fouten begint te ervaren. Het biedt echter wel garantie om alle items te verwijderen die tijdens het installatieproces zijn gemaakt. Over het algemeen werkt Wise Program Uninstaller snel aan het afmaken van taken terwijl een lage tot matige hoeveelheid CPU- en systeemgeheugen wordt gebruikt. Dankzij de intuïtieve lay-out en krachtige functies kan Wise Program Uninstaller worden genavigeerd door gebruikers van alle niveaus zonder problemen.
XNView Classic 2.49.4  -  website
Licentie: Freeware  -  Datum:  16 Okt 2020
XnView is een prima programma om afbeeldingen mee te bekijken, beheren en licht te bewerken. Met name het grote aantal grafische bestandsformaten (meer dan 400!) dat ondersteund wordt is een pluspunt. Voor de conversie van afbeeldingen is XnView dan ook zeer handig.
XnView is een multifunctioneel fotoprogramma. U kunt afbeeldingen snel bewerken en bekijken. Verder is het mogelijk om slideshows (diavoorstellingen) en schermafdrukken te maken met XnView. U kunt met XnView foto's vergroten, verkleinen, roteren, de helderheid aanpassen, kleurcorrectie en filters toepassen enzovoort. Met 400 bestandsindelingen die worden ondersteund. XnView is daarom uitermate geschikt om afbeeldingen te converteren naar een ander bestandsformaat. Door middel van Gereedschappen | Converteer kunt u zo foto's of hele mappen met afbeeldingen omzetten in een andere bestandsindeling. XnView is een veelzijdige fotobeheerder die u zeker eens moet uitproberen.